Wonen

Langer thuis wonen of toch niet?

Is langer thuis wonen de oplossing of zitten er grenzen aan? Yvonne Witter liep mee met Woonzorg Nederland om erachter te komen.

Langer thuis wonen

Langer thuis wonen is de norm geworden in ons land. Maar is dat wel zo’n goede ontwikkeling? Of zit er een grens aan hoe lang mensen echt zelfstandig thuis kunnen blijven wonen? Blogger Yvonne Witter, van Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg, stelde die vraag ook en nam de proef op de som bij twee bewonersconsulenten van Woonzorg Nederland. 

Aan het langer thuis wonen, zitten grenzen. Bewonersconsulenten maken het dagelijks in hun werk mee. Zij zien bewoners die niet thuis horen in het verpleeghuis, maar waar zelfstandig wonen ook niet altijd even verantwoord is. Het tussengebied is schimmig. De grenzen zijn niet eenduidig. Soms lukt het wonen nog wel als er een partner is, maar als die wegvalt of ziek wordt, dan is het broze evenwicht zoek.

‘Hier kom je de hele wereld tegen’

Joop van Woudenberg is werkzaam als bewonersconsulent bij corporatie Woonzorg Nederland. Bewonersconsulenten zijn er voor vragen, klachten en kleine reparaties. Joop zorgt ook voor een prettig en veilig leefklimaat in en rond het complex. In een seniorencomplex in het midden van het land maakt hij van alles mee. ‘Wietplantages, prostitutie, verslaving, pesterijen, eenzaamheid. Hier kom je de hele wereld tegen’, zegt hij. Joop kijkt nergens meer van op. ‘Ik heb bewoners gehad die gewoon gingen barbecueën op de gang.’

Een slangenmens

Terwijl hij zijn verhaal vertelt, gaat de telefoon regelmatig. Ook komen er bewoners langs met allerhande vragen. Joop is bewonderenswaardig kalm, begripvol en vriendelijk. ‘Je moet een beetje een slangenmens zijn.’ Hij onderhoudt contacten met de wijkagent, het zorgteam, huisarts, familieleden en ondernemers in de buurt. Hij is verantwoordelijk voor de verhuur, dus heeft regelmatig bezichtigingen. Daarnaast biedt hij een luisterend oor, bergt tussendoor nog even de koersbalmat op omdat bewoners dat te zwaar vinden, draait een lampje in ook al hoort dat niet meer bij zijn functie.

Veel eenzaamheid

‘Mensen wonen hier zelfstandig, dus is het de bedoeling dat ze alles zelf doen.’ Hij merkt dagelijks de effecten van het Haagse beleid van langer thuis wonen. ‘Ik zie heel veel eenzaamheid. Zeker sinds het restaurant hier niet meer is. De zorgorganisatie trok zich terug. De bewonerscommissie van dit complex probeert nu in samenwerking met de lokale slagerij kant- en klaarmaaltijden te serveren.’ Ook de receptie is verdwenen. En de kapper. Dat laatste vindt Joop erg jammer. ‘Dat gaf altijd veel reuring. Er werd bij de kapper heel wat afgepraat en gelachen. Het zat altijd helemaal vol.’ Een oudere dame die in het seniorencomplex woont, vraagt altijd of Joop nog vergaderingen heeft. ‘Want als ik vergaderingen heb, kan ze na afloop van de vergadering lekker afwassen. Zo heeft ze wat om handen.’

Kleine netwerken

Ook Nancy Oosterbeek, bewonersconsulente in een ander seniorencomplex van Woonzorg Nederland, herkent de eenzaamheid bij de bewoners. ‘Veel ouderen hebben een klein netwerk. Als ze al kinderen hebben, wonen die vaak ver weg of hebben het druk.’ Dat is nog wel eens een knelpunt, zeker als er sprake is van dementie. ‘Dan bel ik de kinderen op dat ik dementie vermoed. Maar zij herkennen het niet altijd. Of ze willen het niet zien.’ Van Joop hoor ik hetzelfde. Ook hij ziet dat sommige bewoners een heel beperkt netwerk hebben. En dat familieleden die slechts af en toe komen niet door hebben dat het niet goed gaat.

Van verzorgingshuis naar zelfstandig wonen

Vroeger fungeerde het complex van Nancy als verzorgingshuis. Nu is het een seniorencomplex waar mensen zelfstandig wonen. In haar complex runt de zorgorganisatie nog wel het grand café. ‘Gelukkig wel, want bewoners en buurtbewoners maken er veel gebruik van.’ Ook zijn er activiteiten in het huis, zoals dagopvang. In het huis van Joop organiseren bewoners zelf diverse activiteiten. Joop faciliteert hierbij.

Overlast en onbegrip

In het complex van Joop wonen ook ouderen met een psychische problematiek. Dat zorgt nog wel eens voor overlast en onbegrip bij andere bewoners. Joop maakt zich hard voor het zogenaamde ‘driehoekscontract’. Dit houdt in dat mensen met een ‘rugzakje’ een proeftijd krijgen van twee jaar. De bewoner verbindt zich aan een zorgorganisatie. Als het goed gaat, dan zet hij het huurcontract na de proefperiode om in een contract voor onbepaalde tijd. ‘Dat werkt goed.’

Joop en Nancy maken ook veel leuke dingen mee. ‘Een 95-jarige bewoner ontmoette in het complex een 92-jarige nieuwe bewoonster. Het klikte heel goed tussen die twee. Ze kregen een relatie en hebben nog vijf jaar lang samen kunnen genieten’, vertelt Nancy.

Steun en toeverlaat

Bewoners zijn erg blij met Joop en Nancy. Zij zijn de steun en toeverlaat van de bewoners. Tijdens het spreekuur kloppen bewoners aan met allerhande vragen, maar ook buiten de spreekuren. ‘Soms staan bewoners gewoon bij mijn auto te wachten met nog wat vragen,’ lacht Joop.

Het gaat nét, of nét niet…

De afgelopen jaren hebben zij hun werk wel zien veranderen. ‘Het is nog altijd erg afwisselend en heel waardevol. Maar het is steeds meer registreren geblazen, meer overleggen met bijvoorbeeld zorgorganisaties, en we zien meer bewoners met complexe problematiek,’ zegt Joop. Zij zien allebei bewoners, die eigenlijk niet meer zelfstandig kunnen blijven wonen. Met wat thuiszorg, een oplettende buurman en een familielid dat af en toe komt binnenwaaien gaat het nét. Of nét niet.

‘Persoonlijke aandacht, daar draait het om’

Nancy zou graag meer tijd willen hebben om achter alle voordeuren te komen. Dan kan ze meer signaleren en op tijd hulp inschakelen. Zij wil zich graag inzetten voor het welzijn van de huurders en vindt dat ook tot haar taak behoren. ‘Het kan het verschil maken in de klanttevredenheid.’ Ook Joop probeert de bewoners zo veel mogelijk persoonlijke aandacht te geven. ‘Dat is toch waar het uiteindelijk om draait.’

Meer weten?

Wil je meer weten over verschillende woonvormen? Bezoek dan eens de website van het Kenniscentrum Aedes-ActiZ Wonen-Zorg.

Bron: Aedes-ActiZ

Ook interessant

Scroll to top blauw